Tutorial : Letak Page Facebook Dalam Blog #2

Tuesday, January 28, 2014

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

example


Semalam dapat request tutorial ni . Sebenarnya lama dah orang tanya , katanya yang dulunya pernah buat dah tak boleh pakai . So harini nak ajar cara baru . Paling mudah simple dari yang sebelumnya . Terima kasih kepada yang me-request .


<center><iframe src="//www.facebook.com/plugins/likebox.php?href=URL PAGE KORANG&amp;width=292&amp;height=80&amp;colorscheme=light&amp;show_faces=false&amp;header=false&amp;stream=false&amp;show_border=false" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:210px; height:80px;" allowtransparency="true"></iframe></center>


Macam biasa , code yang di-bold-kan , korang boleh ubah ikut citarasa korang . Untuk false tu , korang boleh ganti dengan true . Save and Siap . Kalau jadi , sila komen ye , nak tau jugak jadi ke tak jadi . Kalau tak jadi pon , sila komen . Inshaallah aku akan cuba tolong korang sampai jadi .

*alang alang tu , like sekali lah aku punya page dekat sidebar tu ye . hehehe (senyum kambing)

adios.

Tutorial : Navigation With Hover #9

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Selamat malam . Malam ni nak bagi navigation with hover versi ke-9 . Feel free kalau nak guna . Cuma , before guna , wajib komen terlebih dahulu . Kredit ? Terpulang . Mana mana code yang di-bold-kan boleh ubah ikut citarasa korang tersendiri . Live preview bawah ni . TQ 




Template Designer > Layout > Add a Gadget > HTML/JavaScript
Classic Template > Template

<style>
@font-face {
font-family:"bebas";
src: url('http://static.tumblr.com/q29fumh/UiBmzjw3n/oldsansblack.ttf');
}
.navig a{
font:15pt bebas;
text-decoration:none;
margin:0px 2px 0px 2px;
text-align:center;
text-transform:uppercase;
-webkit-transition: all 0.6s ease-in-out;
-moz-transition: all 0.6s ease-in-out;
-o-transition: all 0.6s ease-in-out;
transition: all 0.6s ease-in-out;
}
.navig a:hover{
color:white!important;
}
</style>
<br />
<div class="navig" style="text-align: center;">
<a href="LINK" style="border-bottom: 4px solid #fe9797; color: #fe9797;">Tutorial</a>
<a href="LINK" style="border-bottom: 4px solid #fe97d9; color: #fe97d9;">Affiliates</a>
<a href="LINK" style="border-bottom: 4px solid #e797fe; color: #e797fe;">Twitter</a>
<a href="LINK" style="border-bottom: 4px solid #9a97fe; color: #9a97fe;">Tumblr</a>
<a href="LINK" style="border-bottom: 4px solid #97feb4; color: #97feb4;">Instagram</a>
<a href="LINK" style="border-bottom: 4px solid #f6fe97; color: #f6fe97;">Refresh</a>
</div>


Preview kemudian Save.


Adios.

Sisa sisa cuti.

Monday, January 27, 2014

Assalamualaikum & Salam Sejahtera




berdasarkan tajuk diatas . sisa sisa cuti . yeah , seperti sedia maklum , cuti aku tak lama lagi bakal berakhir . tapi kan , terasa macam semalam baru cuti . lol . awal bulan feb ni dah mula semester baru . yeah , seriously aku langsung tak ready nak menghadap buku or what-so-ever yang related dengan study . hahaha . mind set dah di set macam tu . dalam kepala ni , dah set . subjek semester kedua semua tough tough . ergghh . okay lupakan .




habiskan hari hari terakhir cuti dengan benda yang sama setiap hari . bosan . yee bosan . bangun tidur , mandi , makan , hadap laptop , penat tidur , bangun tidur makan , hadap laptop pastu tidur balik . macam tu lah life cycle aku sepanjang cuti ni . cukup membosankan dan tak sihat . kalau keluar pon , dekat dekat sini ajak lepak kedai mamak and etc . haih . setiap kali cuti , akan menghadapi benda yang sama , dari zaman diploma lagi . nasib . 




btw , tadi ade masa jap . bosan dengan design blog lama , so aku ubah sikit sikit . tema hitam . rasa macam sejuk sikit mata memandang . sebab hitam kan . okay lupakan . kbai .


adios.

Tutorial : How To Use Google Fonts (Simple Template)

Thursday, January 23, 2014

Assalamualaikum.


Taktau nama entry tu sesuai ke tidak dengan tutorial ni , dan tak pasti ada orang pernah buat this tutorial atau tidak . Lantak situ . HAHA . Google font ni korang boleh guna in case kalau korang dah bosan dengan standard font . Lebih kurang macam facefont . Boleh guna untuk post-body , sidebar and ikut suka hati korang . ^^


1. Pergi lama web ni Google Fonts


2. Kemudian scrolling and pilih font kesukaan korang . Dah jumpa klik logo seperti gambar dibawah ;




3. Lepas klik tu . Korang scroll ke bawah sampai jumpa macam gambar bawah ni , dah jumpa klik pada javascript . Copy semua code yang dia bagi , pergi dekat Template > Edit HTML . Paste kan bawah <head> .




4. Kemudian , scroll lagi ke bawah , akan jumpa code ni pulak . Paste kan code ni dekat ruangan yang korang nak . Pastu save and siap ! :D




Mana mana tak paham . Atau tak jadi , bagitau . Inshaallah apis boleh tolong selagi mampu . Kbai


Adios.

Tutorial : Facebook Like and Share Button (Simple Template)

Wednesday, January 22, 2014

Assalamualaikum & Salam Sejahtera


Ada orang tanya macam mana nak letak facebook like and share button macam aku punya ni dibawah setiap entry . Actually dah pernah buat tutor sebelum ni , tapi itu merangkumi like button sahaja . Tak termasuk share button . Hari ni nak share code untuk kedua dua button .


Template > Edit HTML 


1. Tekan dalam kotak edit HTML tu , kemudian baru tekan F3 atau CTRL + F . Cari code ni ;

 <data:post.body/>

2. Korang akan jumpa dalam 3 code macam ni . Sila pilih yang kedua . Sebab aku pilih yang kedua . Kemudian copy and paste code dekat bawah ni dekat BAWAH code yang korang cari dekat atas tadi .


<br/><br/>
<iframe allowTransparency='true' expr:src='&quot;http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=&quot; + data:post.url + &quot;&amp;layout=standard&amp;show-faces=false&amp;share=true&amp;width=530&amp;height=60&amp;action=like&amp;colorscheme=light&quot;' frameborder='0' scrolling='no' style='border:none; overflow:hidden; width:530px; height:60px'/>


3. Save and Preview . Inshaallah akan keluar like and share button korang . Misal kata tak keluar , mungkin tempat korang paste code atas ni tak betul . So refer balik step no 2 dengan paste di bawah code yang lain pulak . Sebab yang kedua tak jadi , cuba paste dekat yang pertama atau ketiga pulak .


Adios .

Tak Sempat

Monday, January 20, 2014

Assalamualaikum

Nasib . Tadi ada berangan angan konon nak tukar template . Pada mula nak main main je . Sebab bosan sangat hari ni . Taktau nak buat apa . So ingat nak godek sikit sikit code dekat blog ni . Tapi lain pulak yang jadi . 





Seperti yang korang tengok sekarang . Oh yeah , new look yang entah macam apa . Geram , bengang . Kenapa lah tadi boleh tertekan apply masa usha usha template designer . Ye memang ada pasang niat nak tukar design blog , tapi nak back up code lama dulu . Sebab , code navigation lama tu , complicated nak buat . Sekarang dah tak ingat macam mana nak buat . Punah semua nya ;~~; /tampar diri sendiri/


Dengan berbekalkan hati yang tak berapa nak senang lepas dah jadi macam tu , nak taknak kena edit jugak blog ni . At last jadi yang macam korang tengok sekarang . Malas nak fikir panjang , so jadi macam ni . Tawar hati seketika untuk edit blog . Pfft . Kbai.


Semalam kecoh pasal result exam keluar dah . Hari ni kecoh pulak pasal result semalamnya tu tak official lagi sebab ada masalah teknikal and dewan senat belum cakap apa apa lagi . So tunggu saja lah . Sekian .


Adios ..

Tutorial : CSS List Properties

Wednesday, January 15, 2014

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Tutor simple . Just nak share dengan korang jenis jenis list properties . For those yang taktau apa itu list properties , dekat bawah ni ada sediakan contoh .


  • Ini contoh list properties .
  • Mesti dah bosan kan dengan nombor
  • Atau pon abjad 
  • Meh nak share yang lain sikit .



Tambah kan code bawah ni di edit html blog korang ;


ul { list-style-type: circle; }

Save . Kemudian , korang gantikan perkataan yang di bold kan dengan salah satu yang dekat bawah ni ;

lower-roman
upper-roman
lower-alpha
upper-alpha
decimal
lower-latin
upper-latin
lower-greek
hebrew
armenian
georgian
cjk-ideographic
hiragana
katakana
hiragana-iroha
katakana-iroha

Kemudian save . dan lihat hasilnya . Di antara banyak banyak yang di listkan atas tu, ada satu dua yang tak berfungsi . Taktau kenapa , so korang boleh cuba yang lain punya . Tak paham tanya . Sorry tutor kelam kabut . Taktau nak explain macam mana . Kbai


adios.

Freebies : Redirect Skin #2

Tuesday, January 14, 2014

Assalamualaikum & Salam Sejahtera


Hari ni update freebies redirect skin . First of all , nak minta maaf . aku tak pandai nak buat lawa lawa and gempak gempak . So aku buat sehabis simple yang mampu . Macam mana nak pakai , boleh rujuk di SINI . Mana mana code yang di bold kan boleh ubah ikut citarasa korang . Mohon kalau nak guna , komen terlebih dahulu and jangan sentuh / remove credit site . Terima Kasih .



code ;

<html>
<meta http-equiv="Refresh" content="4; url=YOUR NEW URL HERE">
<link href='http://fonts.googleapis.com/css?family=Pontano+Sans' rel='stylesheet' type='text/css'>
<title>Moved</title>
<style type="text/css">

/------------------------------------------
  PLEASE ! DON'T REMOVE THE CREDIT SITE !
------------------------------------------/

#navbar-iframe {
display: none !important;}

body {
background:white;
background-attachment:fixed;
letter-spacing:1px;
font-family:trebuchet ms;
font-size:10px;
text-align:justify;
}

a:link,a:visited{
color:#333;
text-decoration:none;
padding:0px!important;
}

a:hover{
color:white;
text-shadow:0px 0px 2px #444;
background:rgba(0,0,0,.4) url(http://i.imgur.com/bLgoV.png);
-webkit-transition-duration: 0.3s;
-webkit-transition-duration:0.3s;
-moz-transition-duration:0.3s;
}

blockquote{
text-align:center;
color:black;
font:12px pontano sans;
background:#ebeae8;
border:1px solid #eee;
padding:5px;
width:300px;
margin:0 auto;
opacity:0.9;
}

.satu {
width:600px;
padding-top:150px;
margin:0 auto;
}

.dua {
background:url(http://i.imgur.com/liHPRB9.jpg);
padding:10px;
}
.tiga {
background:transparent;
padding-bottom:10px;
}

.kepala {
font:100pt bebas;
text-align:center;
padding-top:10px;
color:white;
letter-spacing:3px;
}

@font-face {
font-family: "bebas";
src: url('http://static.tumblr.com/ls875kd/nuNlvxgvd/bebasneue.otf');
}
</style>

<div style="top:200px; left:200px;">
<div class="satu">
<div class="dua">
<div class="tiga">
<div class="kepala">
i'm Moved</div>
<br>
<blockquote>
be patient , i'll bring you to my new blog . or click <a href="YOURNEWBLOGURL">here</a> if you are still here .</blockquote>
<br>
</html>
<div style="font:10px pontano sans; color:black; position:fixed; bottom:2px; left:2px;"><a href="http://hafizzulkafly.blogspot.com/">© THEMES</a></div>


Sekian


Salam Maulidur Rasul

Monday, January 13, 2014

Assalamualaikum.


sumber gambar : google 


Jom ambil masa sedikit malam ni , kita selawat keatas junjungan besar Nabi Muhammad S.A.W bersempena maulidur rasul tahun ni . Sama sama kita menghayati perjuangan beliau dan mencontohi sifat sifat terpuji beliau. Salam Maulidur Rasul semua :D Tanggal  12 Rabiulawal  merupakan satu tarikh keramat dalam sejarah umat Islam di seluruh dunia. Maulidur Rasul tahun 1435H atau tahun Masehi 2014 jatuh pada 14 Januari 2014 dengan Tema sambutan ;


"WASATIYYAH TONGGAK KESATUAN UMMAH"





adios.


Freebies : Affies Skin #2

Assalamualaikum.

Freebies affies skin versi kedua . Versi pertama boleh tengok SINI . Cara nak pakai pon boleh rujuk di freebies pertama . Skin ni aku buat 100% dengan coding sendiri . Mohon jangan remove kredit . Nak pakai , sila komen dahulu . Minta maaf kalau buruk . aku tak pandai nak design bagi nampak lawa macam mana . Actually , ni affies skin yang aku pakai sebelum ni . Sekian .





Bersedia Menerima Ujian

Thursday, January 09, 2014

Assalamualaikum.




Alhamdulillah, kita masih bernyawa menunaikan segala perintahnya, akur dengan ketentuan illahi walaupun penuh dengan cabaran dan dugaan. Seringkali hidup dicabar dan diuji namun terus berdiri gagah dengan pertolongan Allah SWT. Mengharungi hari demi hari membuat kita tidak terlepas dari melakukan dosa. Dosa kecil mahupun besar terpendam dilubuk hati dan adakalanya membentuk pelbagai rasa. Pernahkah kita memohon keampunan dariNya? Saya yakin kita sebagai hamba diberikan naluri untuk mengetahui akan dosa-dosa yang dilakukan walaupun tanpa sedar.


Adakah kita insaf?

Sekiranya keinsafan masih menebal pada diri, sebenarnya kita masih lagi menyirami iman kita dengan baja keampunan dari Allah SWT. Jika tidak, jangan dibiarkan dosa-dosa itu menjadi sebati dan kekal selamanya pada hati nurani kerana dari situlah ‘air muka’ kita akan terbentuk dengan perkara-perkara yang sebenarnya datang dari hati kita sendiri. Oleh itu, jagalah hati dan kasihanilah kerana dia juga makhluk Allah seperti kita. Tugasnya sangat berat untuk mengawal manusia dari melakukan dosa. Kalau hati kita baik, baiklah kita sebagai khalifah Allah dimuka bumi. Jika tidak, hati kita akan melakukan sesuatu yang tidak mungkin dijangka.


Tahap iman dalam diri.

Disaat dan ketika ini, ada dikalangan kita mengatakan bahawa apabila seseorang itu dipenuhi dengan iman dan taqwa pastinya berpegang teguh dengan agamanya. Mana mungkin manusia yang bersifat baharu ini tidak akan diuji walaupun hidupnya diselubungi dengan kemewahan melimpah ruah. Ada juga menyatakan yang menutup aurat itu hidupnya akan menjadi kebal dengan nafsu kerana badannya dilitupi dan tidak akan mudah melakukan dosa berbanding mereka yang tidak berhijab atau tidak menutup aurat. Dari pandangan saya, bukan mudah untuk memelihara iman, kerana iman kita ini ibarat daun-daun yang berguguran, apabila ia dipukul angin ia akan berterbangan mengikut arus angin. Sesungguhnya, iman itu tidak bersifat kekal dan sentiasa berubah-ubah.

Ada suatu masa kita rasakan hidup ini sangat dekat dengan Allah SWT dan adakalanya tidak. Itulah manusia yang Allah ciptakan, hatinya sentiasa bermain-main dengan perasaan. Kadangkala dengan iman kita terasa indah dan lama kelamaan iman itu semakin hilang dan menjadikan kita manusia yang alpa kepada Allah SWT. Ini kerana keteguhan kita terhadap iman masih diawang-awangan dan menganggap tiada kepentingan dalam mengekalkan iman di dalam diri.


Setiap saat diuji.

Tidak akan senang manusia itu kalau hidup tidak pernah diuji. Sekiranya sentiasa aman dan bahagia kemungkinan kitaran kehidupan kita ini akan kehilangan sesuatu yang dikatakan “ujian dan dugaan”. Ya, saat kita diuji adakah kita sedar akan ujian diberikan? Manusia sentiasa leka dengan kesibukan dunia sehingga lupa kepentingan akhirat yang perlu diutamakan. Apa yang mereka ingat adalah nikmat dunia. Sehingga manusia menjadikan dunia itu sebagai tongkat untuk berdiri sedangkan yang menjadikan mereka berdiri dengan gagah itu adalah dari Allah SWT. Biarlah diri kita diuji, Allah mahu membersihkan kita dari segala kekotoran yang menyelubungi dari segenap sudut pada anggota badan kita iaitu hati.


Serah diri padaNya.

Saat menadah tangan pohonlah keampunan kepada Allah, berdoalah dengan penuh pengharapan agar kita diampunkan dari segala dosa-dosa yang lalu. Biarlah air mata sepi menjadi saksi tanda kita takut kepadaNya. Beristighfarlah, kerana banyak hikmah terkandung disebalik makna-makna yang diucapkan. Yakin dan percaya dengan kewujudan dosa dan pahala, syurga dan neraka. Jangan lalai mahupun leka kerana kematian sentiasa menghampiri. Beriman kepada Allah SWT adalah satu landasan yang merupakan penjuru disetiap kehidupan. Walaupun iman tidak boleh diwarisi tapi boleh menjadi benteng dalam menghadapi pelbagai keresahan hidup. Berdoalah kerana dengan doa, Allah akan mendengar segala keluhan kita kerana tuhan tahu apabila kita melakukan dosa kita akan kembali mengadapNya. Perbaikilah diri dengan kesalahan serta kesilapan yang kita lakukan. Perelokkan nawaitu kita untuk kembali bertaubat dan bersujud padaNya. Sucikan hati dan rawatlah jiwa dengan ayat-ayat Allah iaitu al-Quran yang merupakan surat cinta yang diutuskan kepada hamba-hambanya.

Cinta Allah akan kekal dihati, kewujudanNya dapat dirasai, hadirNya bagaikan merentap sanubari.


“Ya Allah, aku bersedia menerima segala ujian dan dugaan-MU”.





© 2017 HAFIZ ZULKAFLY ALL RIGHTS RESERVED