Tutorial : Navigation Style #12

Tuesday, June 16, 2015

Assalamualaikum.

Lama dah tak dapat request finally *shed tears* hahaha. Terima kasih sebab request. Atas sebab request anda , berupadate jugak lah blog ni. Navigation kali ni jenis lekat atas tu. Kekalnya ia disitu tidak kira sejauh mana korang scroll blog hingga kebawah sekali pon. Ok lupakan.




Code ;

<style>
.navigation a {
font:13pt cambria;
text-decoration:none;
letter-spacing:2.5px;
text-transform:uppercase;
color:black;
padding:0px 30px 0px 30px;
text-shadow:4px 0px transparent, -4px -0px transparent;
-webkit-transition-duration:0.5s;
-moz-transition-duration:0.5s;
-ms-transition-duration:0.5s;
-o-transition-duration:0.5s;
transition-duration:0.5s;
}
.navigation a:hover {
text-shadow:0px 0px #888, -0px 0px #888;
}

</style>
<br />
<div style="left: 0px; padding: 0px; position: fixed; text-align: center; top: 0px; width: 100%; z-index: 999;">
<div class="navigation" style="background:url(http://i.imgur.com/Y2IYZl4.png); border: 1px solid #eee; margin: 0 auto; padding: 15px 0px 20px 0px; width: 1040px;">
<a href="LINK">LINK1</a>
<a href="LINK">LINK2</a>
<a href="LINK">LINK3</a>
<a href="LINK">LINK4</a>
<a href="LINK">LINK5</a>
</div>
</div>

Copy and Paste code diatas di ;

Dashboard > Layout > Add a Gadget > HTML/JavaScript > Save.


Macam biasa, mana code yang di-bold-kan sila ubah mengikut kesusaian blog korang. Sekian.



edited
"for those yang navigation ni bertindih dengan header korang. Sila ke Template >
Edit HTML dan cari code ni body { , dah jumpa sila tambah code : margin-top:110px; bawah code yang dicari tadi. yang warna biru tu, ubah ikut citarasa korang okay"


Bye. o/


Tutorial Hidden Cbox #1

Monday, June 15, 2015

Assalamualaikum

Tutorial ni amat sesuai untuk blogger yang taknak semakkan sidebar atau mungkin sidebar dah banyak benda lain so sangat amat digalakkan hide cbox korang. Macam mana rupa hidden cbox ni?


Amacam, berminat? Nahh code nya ;

<style>
.cbox {
position:fixed;
bottom:-205px;
left:10px;
padding:5px;
-webkit-transition-duration:0.8s;
-moz-transition-duration:0.8s;
-ms-transition-duration:0.8s;
-o-transition-duration:0.8s;
transition-duration:0.8s;
}
.cbox:hover {
bottom:0px;
}
</style>

<div class="cbox">
<div style="background: url(http://i.imgur.com/UKVMkFY.png); border-radius: 10px 10px 0px 0px; color: black; font: 14px cambria; height: 20px; letter-spacing: 1px; margin-left: 5px; padding-top: 4px; text-align: center; text-shadow: -1px 0 white, 0 1px white,1px 0 white, 0 -1px white; text-transform: uppercase; width: 185px;">
Shout It Out Here!</div>
YOUR CBOX CODE GOES HERE
</div>
<div style="background: url(http://i.imgur.com/UKVMkFY.png); border-radius: 0px 0px 10px 10px; height: 18px; margin-left: 5px; padding-bottom: 2px; width: 185px;">
</div>
</div>


Dashboard > Layout > Add a Gadget > HTML/JavaScript


Save. Mana mana code yang di-bold kan tu sila ubah mengikut kesusaian cbox korang okay? Sekian.

Bye o/

Too Much SPAM

Sunday, June 14, 2015

Assalamualaikum.

Kali ni diserang lagi. Haih, tahu niat korang baik . Nak promote business korang. Tapi please, bukan dengan cara spam dekat cbox orang :'( . Bukan sekali dua kena, tapi dah selalu., and i bet ramai jugak yang selalu kenakan? So i've decided untuk letak CAPTCHA dekat cbox. Im so sorry kalau menyusahkan. Hahaha. To be honest, aku sendiri tak syok kalau tengah sedap blogwalking, tetiba kena letak CAPTCHA. Nak taknak, terpaksa. Siapa tahan kalau setiap kali buka cbox bertimbun macam ni ;




Tadaaa. Amacam, dah macam karangan berapa perenggan dah aku tengok. Hahahaha. So after this my cbox gonna be like this every time you guys wanna post something ;




Harap tak menyusahkan kalian ye. Oh ye btw, kalau nak request tutor or tanya pasal blog, boleh direct contact dekat ask.fm ok. Sebab kalau dekat cbox kena tunggu den buka laptop dulu barunboleh respon. Kalau ask.fm, app tu ada dekat phone so Inshaallah feedback lebih cepat :D


Bye o/




Jangan Buang Biji Kurma!

Saturday, June 13, 2015

Assalamualaikum.

Selang beberapa hari lagi dah nak masuk bulan Ramadhan. Kebiasaanya bila bulan Ramadhan ni benda yang paling dicari and famous tak lain tak bukan Buah Tamar @ Kurma. Tadi masa tengah blogwalking, jumpa satu info baru. Rasa teruja sangat sampai nak share dekat sini. Hahaha. Tahukah anda yang biji buah kurma juga mempunyai khasiat dan kebaikkanya tersediri? and i bet tak ramai yang tau, atau aku je yang taktau? Hahaha. Apa pon meh baca ;


Kabaikkan Biji Buah Kurma.

1) Sebagai minuman penganti kopi, warnanya tidak segelap kopi tapi rasanya seakan akan kopi. Ianya memberi tenaga baik pada peminum

2) Anda juga boleh menggunakan serbuk biji kopi untuk membuat perapan daging dicampur dengan pelbagai rempah ratus dan Subhanallah perapan daging amat amat lembut

3) Digunakan sebagai scrub badan. Gabungan scrub biji kurma dengan pevoo dan madu akan membuatkan kulit badan anda selembut baby!. Natural? Yes and Safe!

4) Jika anda mengalami masalah keguguran rambut yang serius dan kronik sehingga menyebabkan anda BOTAK!!! Maka inilah natural remedy atau cara semulajadi untuk mengaktifkan sel kulit kepala yang sudah mati. Amalan menyapu biji kurma dicampur dengan Minyak Zaitun Ramallah Extra Virgin PEVOO , maka hasilnya adalah TERBAIK. Penggunaan secara Konsisten setiap hari sebelum tidur, Inshaallah akan membuatkan sel kulit kepala yang bermasalah kembali sihat dan anak anak rambut kembali keluar dengan sihat.


Bagaimana cara nak memproses biji buah kurma?

1) Basuh biji kurma dan tos kering.

2) Taburkan di atas dulang atau penutup periuk dan jemurkan seharian.

3) Gorengkan biji kurma tanpa menggunakan minyak , goreng sehingga hangus pastikan biji kurma hitam legam, pada ketika ini biji kurma akan mengeluarkan bau harum dan sangat wangi sebijik macam bau biji kopi!

4) Tumbuk dengan batu lesung atau kisar dengan menggunakan pengisar kering (jangan risau kerana tekstur biji kurma sudah garing dan tidak keras).

5) Simpan di dalam botol kaca dan boleh digunakan dengan jangkamasa yang lama.


Dari mana fakta pasal khasiat biji kurma ni diambil?





Amacam, hebatkan kuasa Allah? Sampaikan ke biji makanan sunnah ni ada khasiat tersendiri. Apa pon, dengan izin Allah maka jadilah. hehehe. Ayuh sama sama hidupkan sunnah Rasulullah S.A.W. Kalau boleh bukan masa bulan Ramadhan je, tapi hari hari :D


Sumber : Kiambang Merah

Holla

Thursday, June 11, 2015

Assalamualaikum.

1. Tukar design - Disebabkan sangat lama dah aku tak update blog and all of sudden aku terasa macam nak update blog , macam biasa , untuk kasi mood tu datang , aku kena edit semula blog aku . And macam biasa juga , bila aku cakap aku nak edit maka-nya entah apa apa lah yang aku edit . To be very honest , aku sakit mata (read as jealous) bila buka blog Wana. HAHAHA. Tak tahu apa masalah , tapi pada aku design blog dia yang sekarang is perfect. Sangat kena dengan citarasa simple and sedap mata memandang. Lepas stalk blog dia maka baru datang lah idea idea nak edit blog. SO current design is inspired by Her blog okay. Coding 100% by diri sendiri walaupun dah sedikit nyanyuk pasal coding ni.




2. Affiliates - I think that im going to make the new affies page. Sebab yang sedia ada ni banyaknya mereka yang dah tukar link blog mereka without inform first. and ada sesetengahnya private blog dari dulu hingga sekarang. Taktau apa statusnya. So later, akan buat affies baru. Do tell me kalau kalau korang still aktif and tak buang den dari affies page korang. Okay?


3. Ask.fm - Haritu ada sediakan link untuk tutorial request. Rasa macam jadikan twitter sebagai media perantaraan macam tak berapa sesuai sebab kerap kali tukar username and akaun protected. So decide untuk buka semua akaun Ask.fm lama. Anything nak tanya pasal blog or else, boleh shout dekat ask.fm. Especially for those yang nak tanya pasal blog. Den tak berapa prefer sangat melalui cbox.


4. Nuffnang - Mohon sangat sangat. Kepada nuffnangers luar sana. Kalau singgah mai blog den, Jangan spam klik iklan nuffnang bertubi tubi. Cukup lah sekali dua klik dalam satu hari. Jawapan kepada masalah haritu dah terjawab. So here is the full explanation by nuffnang :-




5. Tamat - Sekian entry kali ni. Inshaallah ada masa nak update percutian 6H5M di Perlis and Langkawi. Itu pon kalau kerajinan ini menggunung. So bye.


© 2017 HAFIZ ZULKAFLY ALL RIGHTS RESERVED