Tutorial : Social Icons

Tuesday, November 29, 2016


Assalamualaikum & Selamat Sejahtera



First of all, ini bukan tutorial aku. I took from that website. Cuma ada few codes yang aku ubah ikut citarasa aku. Hahaha. Sekadar nak berkongsi dengan korang if any of you guys are looking for this. Macam mana social icons ni?


Thats it. So here is the codes ;

1. CSS Code.
<link rel="stylesheet" href="//maxcdn.bootstrapcdn.com/font-awesome/4.3.0/css/font-awesome.min.css" />

cari code <head> and paste code atas ni bawah code <head> and then save.


2. Add Gadget > HTML/JavaScript, and paste code bawah

<style>
#socialicons {
    text-align: center;
}
#socialicons .icon{
    color: black;
    display: inline-block;
    font-size: 20px;
    text-align: center;
    margin: 0 6px 5px;
}
#socialicons .icon:hover{
    color: blue;
}
</style>

<div id="socialicons">
<a class="icon" href="LINK"><i class="fa fa-twitter"></i></a>
<a class="icon" href="LINK"><i class="fa fa-facebook"></i></a>
<a class="icon" href="LINK"><i class="fa fa-instagram"></i></a>
<a class="icon" href="LINK"><i class="fa fa-google-plus"></i></a>
<a class="icon" href="LINK"><i class="fa fa-heart"></i></a>
<a class="icon" href="LINK"><i class="fa fa-pinterest"></i></a>
<a class="icon" href="LINK"><i class="fa fa-youtube"></i></a>
<a class="icon" href="LINK"><i class="fa fa-tumblr"></i></a>
<a class="icon" href="LINK"><i class="fa fa-rss"></i></a>
<a class="icon" href="mailto:LINK"><i class="fa fa-envelope"></i></a>
</div>


3. Edit semua bold code, save and Siap


Tell me if its not working okay, InshaAllah i'll try to help :)


Sekian.

Simple Touch Up


Assalamualaikum & Selamat Sejahtera

Lama dah aku nak edit rupa blog aku ni. Macam biasa, kekerapan tukar design blog lebih kerap kalau nak dibandingkan dengan kekerapan meng-update blog. Ada dalam dua tiga kali try cuba update entry, tapi last last post biar basi dalam draft. Okay biar sampai mereput sampai bila bila. Actually cubaan nak ubah rupa blog pon dah banyak kali tapi mood selalu mati tengah separuh jalan. Kali ni aku decide nak teruskan juga sampai habis biar makan hari pon yang penting blog ada baju baru.




Haa tak banyak yang aku ubah. Simple touch up. Tapi kali ni puas hati sebab coding 100% sendiri dengan bantuan Wanaseoby. Okay tutup cerita pasal wajah baru.




Memandangkan sekarang aku masih bergelar "Penganggur Yang Berjaya" jadi aku banyak habis kan masa dengan spotify sebab baru subscribe Spotify Premium. Murah bak hang RM2 untuk 3 bulan. Harga biasa RM14.90/month. Lepas habis 3 bulan unsubscribe balik >.< , iflix or netflix takmau ke buat promosi macam ni? Hahaha. To be honest, aku takde modal nak update entry memandangkan baru ubah rupa blog, aku updatekan jugak. So bye.


Sekian.

Android 7.0 Nougat

Friday, November 04, 2016


Assalamualaikum & Selamat Sejahtera



Seperti mana yang korang tahu, selepas marshmallow, Nougat adalah versi terbaru bagi sistem operasi smartphone android. So mesti ramai tertanya tanya, model mana yang bakal menerima kemas kini terbaru ini? Jadi bagi menjawab persoalaan korang, berikut aku listkan senarai awal model yang bakal menerima kemas kini Android 7.0 Nougat ni


Google
  • Nexus 6P
  • Nexus 5X
  • Nexus 9
  • Nexus 6
  • Pixel C
  • Android One



Samsung
  • Samsung Galaxy S7
  • Samsung Galaxy S7 Edge
  • Samsung Galaxy S6 
  • Samsung Galaxy S6 Edge
  • Samsung Galaxy S6 Edge +
  • Samsung Galaxy Note 5



Sony
  • Xperia X Performance
  • Xperia XZ
  • Xperia X
  • Xperia X Compact
  • Xperia XA
  • Xperia XA Ultra
  • Xperia Z5 Premium
  • Xperia Z5
  • Xperia Z5 Compact
  • Xperia Z3+
  • Xperia Z4 Tablet



Oneplus 
  • OnePlus 3
  • OnePlus 2
  • OnePlus X



Motorola
  • Moto G (4th Gen)
  • Moto G Plus (4th Gen)
  • Moto G Play (4th Gen)
  • Moto X Pure Edition (3rd Gen)
  • Moto X Style
  • Moto X Play
  • Moto X Force
  • Moto Z
  • Moto Z Droid
  • Moto Z Force Droid
  • Moto Z Play
  • Moto Z Play Droid
  • Droid Maxx 2
  • Droid Turbo 2



Xiaomi
  • Mi 5
  • Mi 4
  • Mi Note
  • Mi Max



HTC
  • HTC10
  • One M10
  • One M9
  • One A9




Asus
  • Zenfone 3
  • Zenfone 3 Deluxe
  • Zenfone 3 Ultra
  • Zenfone 2



Huawei
  • Mate 8
  • P9
  • P9 Plus
  • P9 Lite
  • Nova
  • Nova Plus



Lenovo
  • Zuk Z2
  • Z2 Pro
  • Zuk Z1
  • K4 Note
  • K5 Note



LG
  • V20
  • V10
  • G5
  • G4



Phone anda tiada dalam senarai? Jangan risau ye sebab ini cuma senarai awal. Mungkin jugak ada setengah model akan dapat cuma maybe lambat bergantung kepada keputusan pengeluar brand masing masing. Pernah jadi, pengeluar keluarkan list phone yang bakal terima update, tapi ditarik balik atas sebab sebab tertentu. Jadi, stay tuned XD

Sekian

Hoco. Premium Product

Tuesday, November 01, 2016


Assalamualaikum & Selamat Sejahtera.

Harini nak share satu review accessories smartphone yang memang tak asing dah dengan korang. Micro USB Cable. Kebetulan semalam aku keluar untuk settle-kan beberapa urusan. Aku singgah dekat kedai gadget sebab nak cari cable baru untuk power-bank aku. Sebelum ni memang aku akan cari cable berjenama Remax sahaja. Aku takkan beli jenama lain sebab aku tak yakin dan tak percaya. Sampai lah semalam terjumpa satu brand cable yang asing bagi aku tapi aku beli tanpa kaji dulu. Lepas dah beli baru kaji, ternyata aku tak buat keputusan yang salah.




Kotak packaging yang kecik dan simple.


Ini bukan gores dan menang ye. Sila gores dan scan QR Code ni and dia akan bagitau sama ada product kita genuine atau tidak.


Scan QR Code ni the dia akan re-direct kita terus ke laman web diorang. Mudahkan?


To be honest, aku suka L shape cable ni, ini antara punca utama kenapa aku terus beli tanpa kaji dulu. Tapi ternyata aku tak salah langkah! Alhamdulillah. Siap ada huruf H lagi! H untuk hafiz, H untuk Huawei <3



Hasil daripada scan QR code tadi, TAHNIAH anda punya product original. Hehehe. Tapi diingatkan, code tu cuma boleh di-scan SEKALI sahaja ok.




Sekian review pasal product by Hoco. So lepas ni kalau jumpa product ni, make sure grab yours as fast as you can okay. Tapi sebelum tu kena pastikan anda beli yang genuine okay. Dan nasihat aku sebaiknya cable cable ni pakai untuk powerbank sahaja! Tak digalakkan direct power supply. Sekadar nasihat.

Sekian.
© 2017 HAFIZ ZULKAFLY ALL RIGHTS RESERVED